FILOSOFIE & THEATER

Het jaarlijks terugkerende Wijsgerig Festival DRIFT organiseert dit jaar de eerste editie van Filosofie & Theater. Op donderdagavond 9 mei, van 20:00 tot 23:00 in Theater Mascini, zal DRIFT het theater ontmoeten op een avond die gevuld wordt met verschillende vormen van theater en manieren van theatermaken. Filosofie en theater bewegen naar elkaar toe en gaan met elkaar in zee. Zo zal theatercollectief Blond & Cynisch nieuw werk tonen en in gesprek gaan met het publiek over hun materiaal, zal filosofisch theatermaker Chaja van Kollem een filosofische theaterworkshop verzorgen en zal een special guest Just van Bommel de eerste stappen van een nieuw langduriger onderzoek naar de fragiele mannelijke identiteit tonen.

Waar de filosofie het risico loopt een afstand te creëren tussen theorie en realiteit, heeft het theater de capaciteit deze kloof te overbruggen door de theorie tastbaar, inzichtelijk en zintuiglijk te maken. Filosofie en theater vullen elkaar op deze manier aan en dagen elkaar uit. Filosofie & Theater zal daarom in het teken staan van de speelse ontmoeting tussen het theater en de filosofie en deze op verschillende manieren tonen.

Deze avond is voor iedereen die geïnteresseerd is in theater, filosofie of beiden en zal bestaan uit drie blokken met daartussen telkens 15 minuten pauze waarin je terechtkan in het gezellige café van Mascini. Tickets zijn hier verkrijgbaar!

Programma

Blond & Cynisch
20:00-20:45

Blond & Cynisch is een theatercollectief bestaande uit Remy Meeuwsen, Esther Ymkje van Steenis en Emma Vermeulen, die in 2021 afstudeerden aan de Toneelschool in Arnhem (ArtEZ).

Blond & Cynisch maakt theatrale speculatieve fictie, waarin ze een voorstel voor de toekomst doen. Soms groot, soms klein, en altijd vanuit een intersectioneel feministisch perspectief. Hun eerdere voorstellingen ontvingen lof vanwege de combinatie van inhoudelijk engagement en een fysieke, humoristische speelstijl.

Hun nieuwste voorstelling gaat in november 2024 in première om vervolgens op tournee te gaan door het land. Op dit moment wordt de tekst geschreven en op 9 mei zal Blond & Cynisch een eerste openbare lezing houden van (delen van) de tekst. Blond & Cynisch gaat tijdens dit eerste ontmoetingsmoment in gesprek met haar publiek over de thematiek van en representatie binnen de tekst, om mee te nemen in de verdere ontwikkeling van de voorstelling. Alvast een tipje van de sluier: het wordt een ode aan vrouwen die ruimte innemen en aan de kracht van verhalen. En dat alles in de vorm van een wonderlijk queer liefdesverhaal tussen twee tegenovergestelde vrouwen.

van en door: Remy Meeuwsen, Esther Ymkje van Steenis en Emma Vermeulen
Foto door Anna Perger.

Chaja van Kollem
21:00-21:45

Filosofie kent een sterke orale en schriftelijke traditie. Maar is het mogelijk een theorie sferisch over te dragen?
In deze korte workshop van Chaja van Kollem (theaterdocent en filosoof) gaan we theorie omzetten in een empirische ruimte. Van een warme bezwete freudiaanse seks kelder tot de harmonieuze rivieren van Heraclitus. Wat voor sfeer kent een theorie en hoe kunnen we deze tot uiting brengen?

Foto door Lenne de Jong.

Just van Bommel
22:00-22:30

Just van Bommel (Groningen, 1999) studeerde in 2022 af als performer aan de Toneelacademie Maastricht. Sinds 2023 is hen als maker betrokken bij Frascati. In diens werk probeert hen met humor en lichtheid de grote vragen van het bizarre leven aan te vliegen. Eerder maakte Just A divine aversion to DYING samen met Diane Mahín, en werkte samen met Emma van den Elshout aan het drieluikje; ‘Het Showtje’, ‘Het Spektakeltje’ en ‘Het Circusje’ (wat deze zomer speelt op Theater Festival De Parade)

Tijdens ‘Filosofie en Theater’ toont Just de eerste stappen van een nieuw langduriger onderzoek naar de fragiele mannelijke identiteit, en zijn onvermogen om daar mee om te gaan met als werktitel ‘DEAR FRAIL MALE’. In dit talige, ritmische werk doet Just via persoonlijke verhalen (en met geleende woorden van o.a. Ursula K. Le Guinn, Paul B. Preciado en Greyson Perry) een poging om ‘de man in crisis’ te vatten, en daar uiting aan te geven. 

Foto door Milagro Elstak.