FILM & FILOSOFIE

DRIFT komt steeds dichterbij en ook dit jaar organiseert DRIFT in samenwerking met De Uitkijk het evenement film en filosofie.


Bij film en filosofie belichten we verscheidene aspecten van het thema in een reeks films. De leus van het thema van dit jaar is HIER ZIJN DRAKEN. Een verwijzing naar wat in vergane tijden op kaarten bij terra incognita werd geschreven. Wij zullen in vier films het onbekende gaan ontdekken. Vooraf zal er een prikkelend praatje gehouden worden voordat we de film induiken. Het vindt plaats op elke maandagavond van april om 21:00 (dus op 3, 10, 17 en 24 april). Kaartjes zijn te koop op de website van de uitkijk. De films die vertoond zullen worden zijn:

3 april: Beyond the Infinite Two Minutes (2020)

10 april: Being John Malkovich (1999)

17 april: Liquid Sky (1982)

24 april: The Seventh Seal (1957)


Met Beyond the Infinite Two Minutes begeven we ons in de wateren van de onkenbare toekomst. In de film ontdekt een man dat de tv in zijn kamer twee minuten de toekomst in kijkt. Er ontstaan wat humoristische en gevaarlijke situaties wanneer hij dit met zijn vrienden deelt. Vooraf zal Jeroen Smid, docent aan de universiteit van Amsterdam, ons vertellen hoe paradoxen in tijdreizen opgelost kunnen worden volgens filosoof David Lewis.
Bij Being John Malkovich pogen we ons te verplaatsen in de ander. Wat betekent het om iemand anders te zijn? Wat betekent het om jezelf te zijn? Wat betekent het als er ergens een deurtje is waardoor mensen in jouw bewustzijn belanden? De film zal ingeleid worden door Michael Thomas. De nieuwe aanwinst van de Universiteit van Amsterdam die het kersverse vak Film Philosophy geeft.
Met Liquid Sky banen we ons een weg naar de grenzen van cultuur en observeren we de pioniers die deze grens proberen te verleggen. De groep die we volgen is verslaafd aan heroïne en wordt op de hielen gezeten door een stel aliens. De aliens houden zichzelf in stand door te snoepen van een menselijk geluksstofje.
Na een lange tocht door de toekomst, de ander en aangekomen bij de grenzen van cultuur, wordt een schaakspel gespeeld tussen een ridder en de dood zelf. De ridder gelooft dat de dood hem niet kan raken zolang het spel duurt en probeert verschillende tactieken om het spel zo lang mogelijk uit te stellen. In The Seventh Seal verkennen we het terrein waarvan niemand ooit is teruggekomen. Is er iets of is er niets na de dood?