DRIFTKIKKERS

Op 1 april 2023 van 10:30 tot 15:00 heeft de allereerste editie van Driftkikkers plaatsgevonden bij Café MidWest, gelegen aan de Cabralstraat 1 te Amsterdam. Driftkikkers is een middag vol filosofie speciaal voor kinderen. Dit zal de vorm aannemen van een theaterworkshop, een socratisch gesprek en een kort filosofisch lesje. Het is in elkaar gezet voor kinderen tussen de negen en twaalf jaar die het leuk vinden om op een interactieve manier kennis te maken met filosofie. De middag staat, aansluitend op het thema van Festival DRIFT zelf, in het teken van het onbekende. 

Café Midwest is een buurthuis waar een veelheid aan culturele en sociale evenementen plaatsvindt. Tijdens Driftkikkers zal het café open zijn voor een kopje koffie of thee. 

De deelnemers werden opgedeeld in drie groepen. Elke 45 minuten start er een nieuw blok, waarin elke groep door wisselt naar de volgende activiteit. De drie activiteiten kunt u hieronder vinden.

THEATERWORKSHOP

Margot Zwiers en Simone van der Steen van Achterdeberg Producties zijn theatermakers die speciaal voor Driftkikkers een workshop in elkaar hebben gezet: 

“In deze workshop gaan we door middel van verbeelding op zoek naar een terra incognita. Theater als kunstvorm speelt zich af in het hier en nu en kan in het moment door middel van verbeelding andere werelden voorstellen. Anders gezegd vindt theater altijd plaats in een bepaalde ruimte, maar kan zij ook toegang verschaffen tot andere plekken, die in werkelijkheid incompatibel zijn. Zij kan ruimtes met elkaar verbinden, die normaal gesproken niet naast elkaar kunnen bestaan en nieuwe nog onbekende plekken voorstellen. In de workshop laten we de kinderen anders naar hun omgeving kijken. Door middel van verbeelding worden er terra incognita in de ruimte (het gebouw) gecreëerd.” 

SOCRATISCH GESPREK

Philippe Boekstal, Montessori- en UvA-docent, zal een socratisch gesprek leiden met de kinderen. 

Dit is een gesprek waarbij elk perspectief verwoord en gehoord wordt en je samen tot nieuwe inzichten komt.

Het thema van het gesprek is ‘de Ander’. Hoe kom je meer te weten over de Ander – de onbekende?

FILOSOFISCH LESJE

Sabine Wassenberg heeft een aantal filosofieboeken voor kinderen uitgebracht en komt op Driftkikkers een filosofisch lesje geven. Hiervoor zal ze putten uit haar boek De Zoon van de Gazelle. Er zal onder meer gepraat worden over passages die gaan over het heelal, symbool van het onbekende.